Uit de kreukels?

Cosmetisch arts Paul Wijffels over: UIT DE KREUKELS?

UIT DE KREUKELS?

De afgelopen weken werd ik bijna iedere dag geconfronteerd met de vraag of ik het programma ”Sophie in de kreukels” had gezien. Via uitzending gemist kon ik de ”schade” gelukkig inhalen en een oordeel vormen. Leuk programma, maar zoals zo vaak, als je gehinderd wordt door enige kennis, voor discussie vatbaar.

Sophie Hilbrand heeft in een aantal uitzendingen de motivatie voor cosmetische behandelingen willen belichten: wie doet wat en waarom? Zij maakt zich zorgen over de huidige ”standaard ” voor schoonheid, die aan vooral jonge vrouwen zou worden opgedrongen en daarom hun toevlucht nemen tot het gebruik van o.a. botuline toxine (botox) en fillers.

Zijn die zorgen terecht?

In mijn praktijk heb ik de afgelopen jaren de grootste leeftijdsgroep cliënten van tussen de 40 en 70 jaar zien verschuiven naar tussen de 30 en 80 jaar. Het percentage mannen is toegenomen van 10 naar 20%. De -verplichte- minimale leeftijd voor een cosmetische behandeling is 18 jaar en cliënten onder de 20 zijn een absolute uitzondering als het om een ’’rimpel behandeling” gaat. De groep onder de leeftijd van 30 jaar is ook gering, maar vanaf 30 jaar neemt de vraag naar behandelingen toe, ook uit preventief oogpunt. De behandelingen richten zich grotendeels op het herstel van volumeverlies in het gezicht, waardoor het uiterlijk weer in overeenstemming komt met het eigen goede gevoel. Er is dus sprake van een gezondheid kundig doel. Een van de belangrijkste criteria voor de definitie van schoonheid is hoe je jezelf voelt. Als je regelmatig te horen krijgt, dat je er vermoeid of niet blij uitziet, dan werkt dat niet positief op je zelfvertrouwen. Als je daar op een veilige en weinig ingrijpende manier iets aan kunt doen, dan is er geen reden om je daar zorgen over te maken.

Uitzonderingen.

Het zijn de uitzonderingen, die altijd weer de aandacht vragen en waarover wij ons allemaal verbazen. Zo willen we het dus niet en is ook niet onze standaard. Wij willen wel een natuurlijke en frisse uitstraling. Hollanders zijn overwegend nuchter en ”less is more” is een goed uitgangspunt, niet alleen als het om cosmetische behandelingen gaat. Iedere tijd en cultuur kent overigens zijn eigen vormen van schoonheid. Kijk maar naar de oude Grieken en Romeinen en de periode van de Middeleeuwen. Ook mensen die het toepassen van cosmetische ingrepen niet nodig achten, vinden de uiterlijke vertoning van bijvoorbeeld Afrikaanse stammen wel prachtig, omdat het bij de cultuur hoort. Niet echt consequent dus.

Taboe.

Ook werd onderzocht of er sprake is van een taboe op het gebruik maken van cosmetische ingrepen. Maar is het een verplichting om een medische ingreep te delen met anderen? En geldt dat ook niet voor vele andere zaken? Er bestaat ook nog iets als privacy.

Uit de kreukels?

Zonder make up in de schijnwerpers verschijnen was de test voor Sophie Hilbrand om het statement te maken dat uiterlijk niet belangrijk zou zijn. Gehuld in een prachtige blauwe sexy jurk (dat dan weer wel) bij de uitreiking van de Gouden Televisier Ring, werd menig celebrity om een oordeel gevraagd. Laat echter foto’s zien van Sophie met en zonder een beetje make up en vraag dan ook een oordeel; u weet het antwoord waarschijnlijk al. Dat niets hoeft, maar ook niet alles verantwoord is, heb ik vaker betoogd. Natuurlijk is de invloed van onze omgeving niet te verwaarlozen, maar uiteindelijk zegeviert het gezonde verstand en zijn het niet de uitzonderingen die het beeld van schoonheid bepalen.

Moraal van het verhaal…

Echte schoonheid zit van binnen, maar het is wel leuk als je daar aan de buitenkant ook iets van ziet!

Paul Wijffels, cosmetisch arts

Bekijk de video: Allergan Trainers

Reacties zijn gesloten.